Hjälpcenter
Du frågar - vi svarar
Här är några av svaren på de frågor som vi oftast får. Om du inte kan hitta det du söker så kontakta oss gärna.

Gäller frikort hos de terapeuter Competensor förmedlar?
Frikort gäller om du kommer via en vårdcentral eller husläkarmottagning som har avtal med den terapeut du påbörjar terapi hos. Gränsen för frikort är för närvarande 1200kr.

Vilka metoder används i terapin?
Vi försöker anpassa metoderna utifrån patienternas behov så det varierar. Men främst handlar det om metoder från motiverande intervju (MI), klassisk kognitiv beteendeterapi (KBT), acceptans and commitment therapy (ACT), dialektisk beteendeterapi (DBT), Intensive short-term dynamic psychothehrapy (ISTDP) och schematerapi.
I MI undersöker vi dina motstridiga känslor till förändring. I KBT får du öva på hur beteenden, tankar och känslor hänger samman och påverkar varandra. I ACT fokuserar du mer på att öva på att få distans till tankar och känslor, för att kunna se mer flexibelt på det du upplever och det som händer i livet. I DBT tränar du på färdigheter i medveten närvaro, känsloreglering, goda relationer, krishantering och bekräftelse av dig själv och andra. I ISTDP undersöker vi vilka försvar som blockerar dina känslor och i schematerapi fokuserar vi på att identifiera djupt rotade och ihållande mönster av tankar, känslor och beteenden.
Lika viktigt som det är att använda rätt metoder, är det att relationen mellan patienten och terapeuten funkar. På så sätt är relationen också en del av metoderna, och tvärt om.

Hur lång tid tar en terapisession?
En terapisession är vanligen 45 minuter lång, men kan variera något utifrån patientens behov. Ibland behövs kanske 60 minuter vid det första samtalet för att man som patient ska känna att man hinner berätta om vad man har på hjärtat. Jobbar man KBT-inriktat med hemuppgifter och uppföljningar kan det också hända att man behöver kortare sessinoner. Då kan det handla om att man träffas runt 30 minuter varje gång.

Skriver ni ut medicin och sjukskriver?
Hos oss arbetar inga läkare så vi kan därför inte vara behjälpliga med recept eller sjukskrivningar. Kontakta läkare vid din vårdcentral. Med ditt tillstånd, kan läkaren kontakta din terapeut för rådgivning.